Ελεύθερο - ανοικτού κώδικα λογισμικό...


 • free software - open source
  Ελεύθερο λογισμικό ή λογισμικό ανοικτού κώδικα. Με μια λέξη FOSS. Η λεπτή αλλά ουσιαστική διαφορά μεταξύ τους, δεν είναι πάντα ευδιάκριτη. Ας αρχίσουμε με τις ομοιότητες. Σαν FOSS περιγράφεται το λογισμικό, που παρέχει τις παρακάτω 4 ελευεθερίες στις χρηστριές του:

  1. την ελευθερία να το εκτελέσουν, για οποιαδήποτε σκοπό (freedom 0).
  2. την ελευθερία να μελετήσουν πως δουλεύει και να το τροποποιήσουν σύμφωνα με τις ανάγκες τους (freedom 1). Η πρόσβαση στον source code (πηγιαίο κώδικα), είναι προυπόθεση, γι`αυτή την ελευεθερία.
  3. την ελευθερία να διανείμεις κόπιες, ώστε να βοηθήσεις τη διπλανή σου (freedom 2).
  4. την ελευθερία να βελτιώσεις το πρόγραμμα και να κυκλοφορήσεις τις βελτιώσεις δημόσια, ώστε όλη η κοινότητα να επωφεληθεί (freedom 3). Πάλι προυπόθεση είναι η πρόσβαση στον source code.

   Το ελεύθερο λογισμικό είναι θέμα ελευεθερίας και όχι τιμής. Σκεφτείτε το σαν την ελευθερία του λόγου και όχι σαν την τσάμπα μπύρα. 

  Το ελεύθερο λογισμικό, είναι όλα τα παραπάνω (για πληροφορίες στο fsf.org). Το λογισμικό ανοικτού κώδικα, είναι πάλι όλα τα παραπάνω, αλλά έχει μια διαφορά στη φιλοσοφία του. Ουσιαστικά προσπαθεί να αποβάλει την ελευεθεριότητα του free software, για να γίνει ποιο αρεστό στις διάφορες εταιρίες.

  Το ελεύθερο λογισμικό έχει copyright. Το χρησιμοποιεί όμως διαφορετικά. Οι παραπάνω 4 ελευθερίες, αποδίδονται με την μορφή άδειας χρήσης λογισμικού, όπως είναι η GPL. Μια άδεια χρήσης κατοχυρώνεται μέσω του copyright. Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται η τήρηση των παραπάνω ελευεθεριών. Μην ξεχνάτε σε τί κόσμο ζούμε...

  Το ελεύθερο λογισμικό θα το βρείτε να πουλιέται. Κάπου θα γίνουν προσπάθειες να το μετατρέψουν σε κλειστού κώδικα. Όλα αυτά θα αποτύχουν, μιας και η βασικότερη προυπόθεση του είναι η ελεύθερη πρόσβαση στον πηγιαίο κώδικα.


 • source code
  Όλα τα προγράμματα γράφονται πρώτα στη μορφή του κώδικα, μια σειρά δηλαδή εντολών, σε κάποια γλώσσα προγραμματισμού. Στη συνέχεια, διαμορφώνονται ώστε να είναι συμβατά σε κάποιο λειτουργικό σύστημα. Για παράδειγμα, ο firefox πρώτα γράφτηκε σαν κώδικας, και μετά πήρε την κατάλληλη μορφή για να δουλέχει στο linux, και την αντίστοιχη για να δουλέψει στα window$.
  H διαφορά μεταξύ ανοικτού και κλειστού κώδικα, είναι ότι στο πρώτο υπάρχουν επεξηγηματικές σημειώσεις για το τι σημαίνει το κάθε κομμάτι του κώδικα. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να γράψεις ένα πρόγραμμα, και χωρίς τις οδηγίες του πως έγινε, είναι δύσκολο να κατανοήσεις τι και πώς και να το τροποποιήσεις, βελτιώσεις, κλπ κλπ. Στις FOSS εφαρμογές, το κώδικας ειναι ΠΑΝΤΑ διαθέσιμος, ενώ στο κλειστό λογισμικό, δεν είναι προυπόθεση. Στο κλειστό λογισμικό μπορείς εύκολα να κρύψεις μια λειτουργία σε ένα πρόγραμμα, πχ για να συλλέγει ένας media player πληροφορίες για το τι κομμάτια παίζεις με αυτόν (και από που τα βρήκες...), που μπορεί να είναι και εχθρική ως προς το χρήστη, (ή για να το πούμε και καπιταλιστικά, ιδιοκτήτη) του προγράμματος ή/και του υπολογιστή...

 • "το κομπιουτεράκι"
  Έχω την ανάγκη να χρησιμοποιήσω ένα κομπιουτεράκι στον υπολογιστή. θέλω να κάνω προσθέσεις και αφαιρέσεις, πολλαπλασιασμούς και διαιρέσεις. Το αναπτύσω, γράφω δηλαδή των κώδικα, το διαμορφώνω για να είναι συμβατό με κάποια διανομή και το ανεβάζω στο ιντερνετ. Μαζί του ανεβάζω φυσικά και τον κώδικα. Κάποια που χρειάστηκε να κάνει ρίζες με το κομπιουτεράκι, κατέβασε τον κώδικα, πρόσθεσε την δυνατότητα και το ξαναανέβασε. Σε περιβάλλον κλειστού κώδικα, θα ήταν αναγκασμένη να ξαναγράψει το πρόγραμμα από την αρχή, κιας είναι τόσο απλό που θα το έγραφε ακριβώς με τον ίδιο τρόπο. Παράλληλα, όλες/οι επωφελούμαστε από τη συνεισφορά της.
  Μια κακιά εταιρία, αποφασίζει να προσθέσει δυνάμεις, μιγαδικούς αριθμούς και παραγώγους, να καλυτερέψει την εμφάνιση και να το πουλήσει. Είναι αναγκασμένη να σηκώσει και τον κώδικα στο site της. Οπότε, απλά κατεβάζουμε τον κώδικα, και χτίζουμε πάνω σε αυτό, προσπερνόντας την. Αν προσπαθήσει να το κάνει κλειστού κώδικα, είναι σχετικά εύκολο είτε να μυνηθεί, είτε να ανακατασκευαστεί ο κώδικας και πάλι να την πατήσει...

 • εταιρίες και ελεύθερο λογισμικό
  "Άρα μια εταιρία δεν μπορεί να επιβιώσει σε τέτοιες συνθήκες". Πιθανά να το θέλαμε, αλλά μπορεί. Πολύ καλό παράδειγμα είναι η Canonical, η εταιρία που αναπτύσει το ubuntu, τη διανομή που χρησιμοποιούμε. Το αναπτύσει, κυκλοφορεί 2 εκδόσεις το χρόνο και χαρίζει cd, τα οποία μάλιστα ταχυδρομεί σε όλο τον κόσμο. Φαίνεται πολύ καλό για να είναι αληθινό. Και όμως είναι μια εταιρία με κέρδη. Πως?
  • Παρέχει ένα εργαλείο δωρεάν, πουλόντας όνως την τεχνική υποστήριξη. Κάτι σαν το μοντεχρίστο του Αρκά που χάριζε ραδιόφωνα στους φυλακισμένους, αλλά πούλαγε πανάκιβα τις μπαταρίες...
  • Πέρνει λεφτά από τις εταιρίες που παράγουν hardware για να δοκιμάσει και "υποστηρίξει επίσημα" κάποιο κομμάτι υλικού.
  • Διεκδικεί "μερίδιο της αγοράς" που μονοπωλεί η micro$oft.
  • Όλα αυτά δεν μας πολυενδιαφέρουν. Τον κώδικα δεν μπορούν να τον κλείσουν, μόνο καλύτερα πράγματα έρχονται. Ασχολούμαστε με το ubuntu σαν μια εύκολη μετάβαση στο ελεύθερο λογισμικο...


 • αντιστοιχία ελεύθερων και κλειστών προγραμμάτων

 • μάθε για το ΕΛΛΑΚ!

Powered by Drupal - Design by artinet